Mag ik glasvezel laten aanleggen?

Door heel Nederland wordt glasvezel aangelegd voor een snelle internetverbinding, als alternatief voor kabel. Er is veel onduidelijk bij de aanleg van een glasvezelnetwerk in een appartementengebouw. Zowel bij de aanlegger van het netwerk als bij VvE’s en eigenaars. 


Toestemming

Om glasvezel aan te laten leggen in het appartementengebouw moet in de ALV het besluit worden genomen. Er moet, net als normaal, een meerderheid vóór stemmen. 

Op het aanleggen, onderhouden en opruimen van een elektronisch communicatienetwerk, zoals glasvezel, is de Telecommunicatiewet van toepassing. Als de VvE heeft besloten dat er een glasvezelnetwerk wordt aangelegd, dan staat in deze wet dat de afzonderlijke eigenaars de aanleg van glasvezelkabels moeten goedvinden, op voorwaarde dat de glasvezelkabels op de minst bezwarende wijze worden aangelegd. Een eigenaar moet dus meewerken aan de aanleg van het glasvezelnetwerk op grond van de Telecommunicatiewet, ook als een kabel door het privé gedeelte moet worden aangelegd. 


Glasvezel is geen gemeenschappelijke installatie

Vaak stuurt een (bestuur van de) VvE voor de aanleg van het glasvezelnetwerk een overeenkomst of een schouwdocument toe. De aanlegger blijft namelijk eigenaar van de glasvezelkabels. Daarom is er ook geen sprake van een nieuwe gemeenschappelijk installatie van de VvE.
 

Vragen of advies nodig?

Heb je als VvE of als eigenaar meer vragen over glasvezel in jouw VvE? Dan adviseren we contact op te nemen met Rijssenbeek Advocaten
 

 

Zo kun je ons bereiken

Heb je de informatie die je zoekt niet gevonden? Geen probleem! Neem contact met ons op, dan helpen we je verder.