Wat is een Algemene Ledenvergadering (ALV)?

Een Algemene Ledenvergadering (ALV) is een vergadering met de leden van de VvE. Als eigenaar word je automatisch lid van de VvE. De Algemene Ledenvergadering is het hoogste (besluitvormings-)orgaan binnen de VvE.


Uitnodiging  ALV

Elke eigenaar ontvangt een uitnodiging voor de ALV met een agenda per e-mail. Hierin staat waarover besluiten moeten worden genomen. 

Heb je geen uitnodiging voor de komende ALV ontvangen en andere eigenaren wél? Controleer dan of de uitnodiging tussen je ongewenste berichten (spam) staat. De afzender is naamvanjevvecoördinator@dealliantievvediensten.nl. Wees voorzichtig, open geen mails van andere afzenders. Vind je geen uitnodiging? Neem dan contact met ons op. 


Hoe vaak is de ALV?

De ALV is tenminste 1 keer per jaar. Soms is het nodig of wenselijk om een extra ledenvergadering te houden. De Alliantie VvE Diensten kan de VvE begeleiden bij zo’n extra vergadering. 


Moet ik aanwezig zijn bij de ALV?

In de ALV worden besluiten genomen, die effect hebben op je woonomgeving en op je portemonnee. Het is daarom belangrijk om jouw stem te laten horen tijdens deze vergadering. Als je zelf niet aanwezig kan zijn, kun je iemand machtigen. 

Voor sommige besluiten geldt een quorumvereiste. Dit houdt in dat een minimaal aantal eigenaren aanwezig moet zijn. Het vereiste aantal is afhankelijk van het reglement dat van toepassing is en om wat voor besluiten het gaat. De regels zijn vastgelegd in de splitsingsakte van je VvE. 


Punten voor de agenda aandragen

Op de vergadering kunnen alleen besluiten worden genomen over punten die op de agenda staan. Wil je zelf een punt aandragen voor de agenda? Dan kun je het agendapunt aandragen via je VvE beheerder.
 

Besluiten buiten de ALV om

Het is mogelijk om via een schriftelijke stemming een rechtsgeldig besluit te nemen. Een voorstel waar alle eigenaars schriftelijk mee akkoord zijn gegaan, staat gelijk aan een vergaderbesluit.
 

Hoe zit dat met huurders?

In de ALV zijn alle eigenaren stemgerechtigd. Een groot-eigenaar als een woningcorporatie heeft dus ook stemrecht.