Nieuws
9-7-2024

Airbnb in een VvE: wat mag eigenlijk?

Vakantie

Jij gaat op vakantie en je wil je woning via Airbnb verhuren. Mag dat eigenlijk? Verhuren mag in sommige gevallen, maar Airbnb mag van de meeste VvE’s niet.

Wat mag wel, wat mag niet

Je mag je woning niet verhuren aan toeristen. Commerciële verhuur is verboden, omdat deze tijdelijk huurders er niet langdurig wonen. Verhuur via Airbnb is dus niet toegestaan. Dit heeft alles te maken met de zorgen om overlast van toeristen of tijdelijke bewoners. 

Je mag jouw appartement in sommige gevallen wel verhuren als het om ‘wonen’ gaat, dus voor langere tijd. Controleer dit wel bij je hypotheekverstrekker en inboedelverzekering. Als je mag verhuren, zorg dan wel voor een gebruikersverklaring. Deze verklaring deel je met jouw VvE beheerder. Zo kunnen zij altijd contact opnemen met de huurders bij calamiteiten.

Splitsingsreglement

Mag je van je hypotheekverstrekker en inboedelverzekering je appartement verhuren? Check dan ook nog even de splitsingsakte. Sommige aktes verbieden namelijk verhuur. Het splitsingsreglement kan ook beperkingen geven voor bepaalde vormen van verhuur. Dit verschilt echter per akte.

Verhuur is wel mogelijk wanneer in het splitsingsreglement ‘logies’ als bestemming wordt gegeven. Er zijn een paar gerechtelijke uitspraken die dat bevestigen.