Maak dakgoten en afvoeren regelmatig schoon

Het schoonmaken van goten en afvoeren is een klus die elk seizoen nodig is. Bespaar geld en doe het zelf. Ontdek hier hoe je galerijgoten en balkonafvoeren sprankelend schoon krijgt.

Een verstopte afvoer?

Vuil van buitenaf, zoals bladeren, takken, zand, mossen, en ja, zelfs vogelpoep kan die afvoer verstoppen. Het vuil stapelt zich langzaam op tegen de binnenwand van de goot of put. En als er dan bladeren en takken bijkomen, raakt de goot en afvoer volledig verstopt.

Geef lekkages en muggen geen kans!

Om verstopte regenpijpen en goten te voorkomen, is het slim om twee keer per jaar schoon te maken. Maar als je appartementencomplex wordt omringd door veel begroeiing, is vaker schoonmaken beter. Zo voorkom je lekkages en wordt het geen paradijs voor insecten zoals muggen. Maak goten en afvoeren schoon voordat het regenseizoen begint en ook tijdens zomerse onweersbuien.

Aan de slag met schoonmaken van dakgoten en afvoeren

Wat heb je allemaal nodig?

Het schoonmaken van de dakgoten en afvoeren vereist geen zware uitrusting. Je hebt een emmer, schepje, tuinslang met water en een borstel nodig.

Hoe maak je schoon?

De eerste stap is om alles wat in de goot of op de afvoer ligt eruit te scheppen. Daarna spoel je de goot door en boen je al het hardnekkige vuil weg met de borstel. Zo eenvoudig is het. Uiteraard dien je altijd de veiligheid in het oog te houden! Ga geen halsbrekende toeren uithalen. Is de goot niet (veilig) bereikbaar? Zorg dan dat er een gespecialiseerd bedrijf langs komt.

Ik raad ’t iedereen aan om dakgoten en afvoeren regelmatig schoon te maken, want zo voorkom je gewoon lekkages

Robin, Technisch Coördinator Klantenservice

Veel begroeiing in de buurt?

Voor de periodes tussen de schoonmaakbeurten kan het plaatsen van een handige bladvanger een uitkomst zijn. Die vangt bladeren op voordat ze in je regenpijp terechtkomen. En wist je dat je een bladvanger makkelijk zelf kan maken met een stuk gaas? Gewoon het stuk gaas in de afmetingen van je balkonafvoeren of balkongoot vormen en klaar! Lekker fris en voordelig. Of schaf er een aan voor ongeveer € 10 bij vrijwel iedere doe-het-zelf winkel.