Hoe controleer je de jaarrekening?

Regelmatig krijgen we vragen die we graag beantwoorden. Vragen zoals: Waar moet je op letten? Welke documenten heb je erbij nodig? Waar kan ik terecht voor vragen? Als antwoord hebben we daarom de 6 beste tips voor je op een rijtje gezet.

Met deze 6 tips lukt het zó

Kascontrole is eenvoudiger dan je denkt

We hebben de boekhouding voor de VvE al gedaan en daarna volgt de jaarrekening voor de Kascommissie. Het controleren van de jaarrekening hoeft niet veel werk te zijn. Een handige tip is om de nieuwe jaarcijfers te vergelijken met die van het voorgaande jaar. Zo kun je snel zien waar er eventuele verschillen zitten.

Controleer regelmatig de in- en uitgaven om zoekwerk te voorkomen

Door regelmatig de in- en uitgaven te checken in het VvE portaal, kost het nalopen van de jaarrekening veel minder werk. Dit kan je het beste 1 keer per maand of 1 keer per kwartaal doen. Het grote voordeel is dat je eventuele vragen snel bij onze financiële en administratieve ondersteuning kunt voorleggen. Dat scheelt tijd.

Met het VvE portaal blijf je op hoogte van lopende financiële zaken

Financiële informatie is te vinden in het VvE portaal, zo kun je alle stappen volgen, alle facturen inzien en controleren hoe deze zijn goedgekeurd.
Als Kascommissie-lid heb je toegang tot alle onderdelen in de tab Financiën. Hier kun je makkelijk navigeren naar de verschillende onderdelen. Kies daarvoor bij elk onderdeel het juist boekjaar.

Gebruik onze handleiding

Wij hebben een handleiding ontwikkeld die je hier kunt downloaden. Hierin staan de belangrijkste zaken uitgelegd.

Kom je ergens niet uit? Vraag het onze financiële experts

Soms is het niet duidelijk waar bepaalde posten voor bedoeld zijn en waarom ze op die manier geboekt zijn. Vraag het dan aan onze financiële afdeling, die regelmatig bezig met de administratie van je VvE.

Nieuwe Kascommissie gekozen? Zorg voor een goede overdacht

Als er net een nieuwe Kascommissie is gekozen, vraag dan de afgestreden Kascommissie om tijd te nemen voor een goede overdracht en instructie van de nieuwe leden. Als dat niet lukt, dan is onze Kascommissietraining een goed alternatief. In het voorjaar van 2024 organiseren we opnieuw de trainingen. Hou daarom onze site in de gaten voor de komende trainingen.

Goed om te weten…

De kascommissie van een VvE is onafhankelijk. Als onafhankelijk orgaan controleert de kascommissie van de Vereniging van Eigenaren elk jaar de jaarrekening. Dit scheelt de VvE kosten voor het inhuren van een accountant. Het is daarom belangrijk om te weten waar je als kascommissie lid op moet letten.

In het VvE portaal vind je de informatie onder de tab ‘Financiën’. Zo blijf je makkelijk op hoogte van lopende financiële zaken.

Voor nieuwe kascommissie-leden organiseren we  trainingen. Handig voor nieuwe leden van de kascommissie die nog geen (financiële) ervaring hebben. Natuurlijk zijn andere kascommissie-leden ook welkom op deze trainingen voor een opfrisser.

Training voorjaar 2024. We hebben veel positieve reacties ontvangen over de inhoud en aanpak van deze trainingen. In het komend voorjaar organiseren we pas weer de volgende training. Lees daarom alvast de belangrijkste tips om het werk wat makkelijker te maken.

Een vraag voor onze financiële afdeling?

Wij helpen je natuurlijk graag verder!