Prettig wonen met goede ventilatie

Wist je dat je elke dag samen met je huisgenoten, huisdieren en kamerplanten wel 10 tot 15 liter vocht produceert? Goede ventilatie is belangrijk. Niet alleen voor je gezondheid en de kwaliteit van je woning, maar het helpt ook bij energiebesparing. Hieronder lees je belangrijke tips hoe je je huis goed kunt ventileren.

Ongezonde lucht, slecht voor gezondheid

Onvoldoende ventilatie in vochtige ruimtes leidt tot snelle schimmelgroei waardoor de luchtkwaliteit afneemt. Dit kan eraan bijdragen dat je meer last van allergie├źn en luchtwegproblemen krijgt. Daarom is het belangrijk om de lucht in huis voortdurend te verversen.

5 tips voor een goede ventilatie

Zorg voor een continue aanvoer van frisse lucht.

Zet ventilatie roosters open en zorg dat de lucht vrij door het huis kan stromen.

Ventileer extra als je kookt en doucht.

Ook bij veel mensen in huis is het goed om een extra raam open te zetten om condensvorming te voorkomen.

Als je klust in huis, zorg dan dat je extra ventileert.

Want in verf en spaanplaat zitten namelijk schadelijke stoffen, die de luchtkwaliteit kunnen aantasten. Gebruik daarom het liefst materialen met een milieuvriendelijk keurmerk.

Ventilatie kost altijd energie omdat er warmte uit de woning verloren gaat.

Zet daarom overdag je ramen ongeveer 20 minuten open voor frisse lucht en sluit ze daarna weer. Zo voorkom je onnodig energieverlies, vooral vochtige ruimtes verwarmen kost uiteindelijk meer geld.

Plannen om te isoleren?

Kijk dan of zelfregelende roosters of CO2- en vochtsensoren mogelijk zijn. Deze kunnen helpen om de ventilatie effici├źnter te regelen en de luchtkwaliteit op pijl te houden.

Wil je meer informatie over gezonde ventilatie? Download dan hier de flyer. Goed om te delen binnen je eigen VvE.

Schimmel verwijder je zo

Je kunt schimmel eenvoudig schoonmaken met een warme soda-oplossing (6 gram soda gemengd met 1 liter water). Ook water met azijn of alchohol (60-70%) kan helpen. Hardnekkige vlekken kun je behandelen met bleekmiddel (25 ml bleek gemengd met 1 liter water). Met een spons dep je de schimmelplekken. Je laat het gewoon opdrogen en de schimmel verdwijnt. Is de schimmel na een dag nog niet helemaal weg? Herhaal dan de behandeling nog een keer. Als je wilt, kun je plafond en wanden hierna schilderen met een speciale anti-schimmelverf.