Veelgestelde vragen

Heb je een vraag of wil je meer informatie ontvangen? Dan ben je hier goed. We hebben de vragen die wij het meeste krijgen handig voor je op een rij gezet. Staat je vraag er niet bij? Neem dan een kijkje op onze kennisbank of neem gerust contact met ons op.

Hoe vraag ik een naamplaatje aan?

Nieuwe eigenaren krijgen als cadeau van ons een eerste naamplaatje. Tot 3 maanden nadat je eigenaar bent geworden, kun je gebruik maken van dit aanbod. 

Ben je al langer eigenaar of wil je een naamplaatje wijzigen omdat je bijvoorbeeld gaat samenwonen, dan zijn de kosten voor eigen rekening.

Waar vind ik informatie over de komende algemene ledenvergadering (ALV) van mijn VvE?

Alle informatie over de ledenvergaderingen van de VvE is te vinden op het webportaal van de VvE. Hier vind je de meest actuele gepubliceerde vergaderstukken, agendapunten, de locatie en het tijdstip van de vergadering.

Hoe vraag ik voor een VvE-gebouw een reparatie aan?

Als eigenaar van een woning kun je op verschillende manieren een reparatie aanvragen.

Ik ben mijn gebruikersnaam of wachtwoord voor ‘Mijn VvE’ kwijt. Wat nu?

De inloggegevens zijn terug te vinden in de mail die je enkele dagen na de overdracht van de woning hebt ontvangen. In het geval dat wij geen e-mailadres hebben gekregen van de notaris, zijn de gegevens alleen per brief toegestuurd naar het huisadres. Ben je alleen het wachtwoord kwijt of vergeten? Vraag deze dan opnieuw aan via het webportaal van uw VvE. Weet je (ook) de gebruikersnaam niet meer? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

De VvE bijdrage wijzigt of je ontvangt een factuur voor een extra bijdrage aan de VvE. Wie heeft dat besloten?

Als de VvE bijdrage wijzigt, dan is dat het gevolg van een besluit door de algemene ledenvergadering van de VvE. Dat besluit is door de bij de vergadering aanwezige eigenaren genomen. Informatie over het genomen besluit vind je terug in de notulen van de algemene ledenvergadering op het webportaal van de VvE.

Prettig en gezond wonen met goede ventilatie. Wat kan je zelf doen?

Lees alles over goede ventilatie in de folder.

 

 

Wat is het aandeel reservefonds?

VvE-bijdrage
De VvE behartigt, zoals je weet, de gemeenschappelijke belangen van de appartementseigenaren en beheert de gemeenschappelijke delen van het appartementencomplex. Een eigenaar van een appartement betaalt (meestal maandelijks) een VvE-bijdrage om gemeenschappelijke uitgaven te betalen, zoals de opstalverzekering van het gebouw en bijv. de schoonmaak en verlichting van de gezamenlijke ruimten.

Ook wordt van de VvE-bijdrage het groot onderhoud betaald, bijvoorbeeld de vernieuwing van het dak of het schilderwerk. Omdat deze kosten niet elk jaar voorkomen, wordt hiervoor een reservefonds gevormd.

Verplicht reserveren
Iedere VvE is wettelijk verplicht voor het gebouw een reservefonds te hebben. VvE’s moeten jaarlijks een minimumbedrag sparen voor groot onderhoud door storting in het VvE reservefonds, gebaseerd op een (duurzaam)meerjarenonderhoudsplanóf 0,5% van de herbouwwaarde. Omdat iedere appartementseigenaar vanuit de VvE-bijdrage bijdraagt aan het reservefonds, heeft hij ook recht op zijn aandeel in het reservefonds. Het aandeel in het reservefonds van de VvE is afhankelijk van het breukdeel in de VvE. Dit breukdeel kun je vinden in het eigenarenportaal, de splitsingsakte of het splitsingsreglement.

Wist je dat een appartement dat jouw eigendom is en waarin je zelf woont, kwalificeert als jouw eigen woning (box 1) maar dat jouw aandeel in het reservefonds opgenomen wordt bij jouw spaargelden en beleggingsvermogen (box 3)?

De appartementseigenaren moeten hun aandeel in het reservefonds van de VvE als bezitting in box 3 (overige bezittingen) opnemen. Jij bent daarover, als jouw totale box 3-vermogen boven een bepaalde grens komt, inkomstenbelasting verschuldigd. Je geeft niet het totale reservefonds op, maar slechts jouw aandeel daarin.

VvE-vermogen is spaargeld, geen belegging 
Woon je in een appartement, heb je een vereniging van eigenaren en heeft die VvE geld op de bank staan? Dan ziet de fiscus jouw aandeel in dat geld als individueel vermogen. En wordt het dus meegeteld met het vermogen waarover je belasting moet betalen. Tot nu toe werd het gezien als een belegging/andere bezitting, waar je meer belasting over moet betalen dan over spaargeld.

Dat verandert nu en meteen ook met terugwerkende kracht over 2023. Het wordt voortaan gezien als spaargeld. Over 2023 gaat de Belastingdienst uit van een rendement van 0,01 procent in plaats van 6,17 procent voor beleggingen/andere bezittingen.

Bron: NOS.nl

Staat je vraag er niet tussen? Lees meer vragen en antwoorden.

Meer informatie?

Wij helpen je graag verder!